Er zijn steeds meer vrouwen die stoppen of willen stoppen met de pil. De reden kan bijvoorbeeld zijn dat je elke dag kunstmatig hormonen in je lichaam brengt. Of vanwege de bijwerkingen die bij de pil komen kijken. Wat zijn andere anticonceptiemiddelen die je kunt gebruiken? Wij hebben ze hier voor jou op een rijtje gezet, zodat jij een goede keuze kunt maken.
De pil
De pil is de meest bekende vorm van anticonceptie. Hij heet ‘de’ pil, maar er zijn meerdere soorten anticonceptiepillen: je hebt de combinatiepil (met oestrogeen en progestageen hormoon) en je hebt een pil met alleen progestageen. Oestrogeen zorgt ervoor dat je een voorspelbare menstruatie heb en progestageen zorgt ervoor dat je niet zwanger kan worden bij het slikken van de pil. In Nederland zijn er ongeveer 18 verschillende merken pillen op de markt. De bijwerkingen verschillen per merk, maar bijwerkingen die je vaak voorbij hoort komen zijn migraine, hoofdpijn, misselijkheid en stemmingswisselingen. Ook is de kans op trombose hoger wanneer je de pil met oestrogeen en progestageenhormoon slikt.
Spiraal
Er bestaan twee verschillende soorten spiraaltjes: de koperspiraal en de hormoonspiraal. Je kunt het al aan de naam afleiden, maar het hormoonspiraaltje geeft hormonen af aan je lichaam en de koperspiraal niet. Wanneer een spiraal wordt geplaatst, kan deze 5 tot 10 jaar blijven zitten en je beschermen tegen zwangerschap.
Hoe werkt een koperspiraal?
Het koper uit de koperspiraal maakt de zaadcellen van de man inactief. Bijwerkingen van de koperspiraal kunnen zijn dat er infecties van het geslachtsorgaan kunnen ontstaan en dit gebeurd bij vrouwen die andere anticonceptiemiddelen gebruiken minder snel. Hierdoor is de kans op onvruchtbaarheid of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap groter dan normaal. Bij gebruik van het Mirena-IUD is dit risico lager dan bij gewone, zogenaamde koperhoudende IUD’s.
De Nuvaring
De Nuvaring is een ring die je iedere maand zelf inbrengt, net zoals een tampon eigenlijk. Deze methode maakt ook gebruik van hormonen: etonogestrel (progestageen) en ethinylestradiol (oestrogeen). Ook aan de Nuvaring kleven eventuele bijwerkingen. Je hebt een hoger risico op bloedstolling in de slagaders. Dit geldt ook voor de pil en het spiraaltje. Daarnaast komt er vaak buikpijn, schimmelinfecties in de vagina, hoofdpijn, migraine, minder zin in seks en gewichtstoename voor.