Kurkuma is een felgeel kruidenpoeder dat wordt gemaakt van de wortel van een plant uit de gemberfamilie (Zingiberaceae), Curcuma longa. Het wordt in Azië al duizenden jaren gebruikt als voedselkleurstof en in de Indiase traditionele geneeskunde. Net als galangal en gember is kurkuma een soort wortel (wortelstok) en heeft het een vergelijkbaar uiterlijk, behalve dat het een oranje tint heeft. Verse kurkuma wordt ook gebruikt in sommige gerechten. Extracten van kurkuma, curcumine, heeft ook veel gezondheids voordelen en wordt ook verkocht als voedingssupplement. Bij het gebruik van kurkuma in de keuken zult u voorzichtig moeten zijn, omdat het uw handen en kleding geel kan vlekken, hoewel het wel uitspoelt. Curcumine kopen als supplement? ga dan naar dekurkumaspecialist.nl.
Smaak van kurkuma
Kurkuma heeft een scherpe, aardse geur. De smaak van kurkuma wordt beschreven als een beetje bitter, een beetje peperig zoals mosterd of mierikswortel, met een lichte gembersmaak. Het wordt meestal gebruikt voor het kleuren van meer dan voor de smaak. Als je het buiten een recept laat, merk je misschien niet veel verandering in de smaak, maar het gerecht zal niet zo goudkleurig zijn als gewenst. Voor de kleureigenschappen wordt het soms vervangen door saffraan, maar dat voegt een beetje bitterheid toe die misschien niet gewenst is. Een voorgestelde vervanging voor kurkuma in een recept is droge mosterd.
Waar vind je kurkuma?
Kurkumapoeder is op grote schaal verkrijgbaar in kruidenierswinkels en is gemakkelijk te vinden op een internationale markt. Gedroogde kurkuma wordt bereid door de wortelstokken te koken, te drogen in een hete oven en vervolgens de gedroogde wortels te malen. Zoals veel gedroogde specerijen verliest het zijn potentie in ongeveer zes maanden, dus u moet denken aan het draaien van uw voorraad. Verse kurkuma is moeilijker te vinden, maar zeker de moeite waard. Misschien wilt u kijken naar een goed gevulde internationale markt als u een recept heeft dat vraagt om verse kurkuma. Kurkuma wordt gebruikt in veel kruidenmengsels, zoals basisch kerriepoeder, waar het altijd op de ingrediëntenlijst staat. Wanneer het mengsel een gele kleur heeft, is dat meestal te wijten aan kurkuma. De meeste kurkuma wordt gekweekt en geëxporteerd uit India, maar het kan ook geproduceerd worden in China, Vietnam en Peru.