Tips voor een gezonde nachtrust

Tips voor een gezonde nachtrust

Dat een goede nachtrust goed is voor de gezondheid is algemeen bekend. Het zorgt voor een energiek en uitgerust gevoel en je zit lekkerder in je vel. Maar wist je ook dat het zorgt voor minder stres, een betere stofwisseling en minder behoefte aan snacks? Een slaaptekort kan ook impact hebben op je organen en verhoogt de kans op een aantal ziektes. Maar hoe zorg je er dan voor dat je genoeg slaap krijgt en lekker in slaap kunt vallen?

Vermijd cafeïne

Een bekende tip is het vermijden van cafeïne. Maar dit zit misschien in meer producten dan je realiseert. Koffie en frisdrank zijn bekende ‘boosdoeners’, maar ook thee, ijsthee en chocolade bevatten cafeïne tenzij specifiek anders is aangegeven. Het is dus beter om deze producten een paar uur voor het slapen gaan te vermeiden.

Avondroutine

Onze lichaam en geest houdt van routine. Misschien is dit wel opgevallen toen je voor het eerst full time ging werken en je na een tijdje uit jezelf vroeg wakker werd terwijl je daarvoor altijd tot de middag kon uitslapen. Door iets vaak te herhalen gaat ons lichaam zich aanpassen. Dit kun je stimuleren door een avondroutine te ontwikkelen. Deze kun je geheel zelf inrichten, maar wat helpend kan zijn is om een paar uur voor het slapen geen schermen meer te bekijken maar bijvoorbeeld een boek te lezen of andere ontspannende activiteiten te doen.

Een stille partner

Bijna een kwart van alle Nederlanders snurkt. Hoewel de snurker hier zelf niet van wakker ligt, kan het erg storend zijn voor degene die ernaast ligt. Gelukkig bestaan hier heel effectieve hulpmiddelen voor. Een van de meest effectieve is de anti snurk beugel. Dit is een makkelijk hulpmiddel wat de snurker over het bovengebit plaatst waardoor er meer ruimte ontstaat in de luchtwegen. Op deze manier kunnen de ‘zachte delen’ in de keel niet op elkaar klapperen en een nachtrust verstorend geluid veroorzaken.