Tips bij menstruatieklachten

Bijna iedere vrouw heeft er wel eens mee te maken: een zeurende en stekende pijn in de onderbuik. Hoewel pijn nu eenmaal hoort bij de menstruatie, heeft een op de drie vrouwen last van heftige menstruatieklachten. Toch blijkt praten over deze klachten en eventueel een bezoekje aan de huisarts niet vanzelfsprekend. Erg jammer, want we zouden enorm veel aan elkaar kunnen hebben. Hoe gaat de ander bijvoorbeeld om met emotiewisselingen? En wat kan je doen tegen de uitzichtloze zeurende pijn? Hieronder vind je een aantal tips om menstruatieklachten te bestrijden:

Voedingssupplementen

Het lichaam heeft allerlei voedingsstoffen nodig om goed te functioneren, zeker wanneer het weer dé periode van de maand is. Bepaalde supplementen kunnen het lichaam ondersteunen tijdens deze perioden en klachten voorkomen en verminderen. Om precies te weten wanneer je lichaam deze voedingssupplementen voor vrouwenklachten nodig heeft, kun je je ovulatie berekenen. Op deze manier weet je wanneer je vruchtbare dagen zijn en wanneer je je menstruatie kunt verwachten.

Supplementen als magnesium, thiamine, vitamine E en viscapsules worden vaak gebruikt om menstruatieklachten te verminderen. Ze zouden namelijk bepaalde hormonen, die de pijn veroorzaken, verlagen.

Kruiden

Ook de kruidengeneeskunde kan je ondersteuning bieden tijdens de maandelijkse periode. Deze natuurlijke producten worden al eeuwenlang gebruikt en dat is niet voor niets. Monnikspeper is een kruid dat regelmatig wordt gebruikt bij vrouwenkwaaltjes. De vruchten van de Monnikspeper brengen namelijk de vrouwelijke cyclus in evenwicht. Ook kurkuma, kaneel, zwarte peterselie en gember worden al lange tijd als natuurlijke pijnstiller gebruikt

Warmte

Het gebruik van een warme kruik klinkt misschien wat cliché, maar is daardoor niet minder effectief. Warmte helpt namelijk heel goed tegen menstruatieklachten, zeker wanneer je last hebt van buikkrampen of een opgeblazen buik. Door de warmte ontspannen de spieren en nemen de spierkrampen af. Bovendien stimuleert warmte de productie van de natuurlijke pijnstillers in het lichaam. Ideaal dus!