Overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar

Ieder jaar is het tot 31 december mogelijk om over te stappen naar een andere zorgverzekering. Veel mensen beginnen in december met het vergelijken van zorgverzekeringen. Hier kunt u natuurlijk hulp bij gebruiken. Wat voor soort zorg heb je precies nodig? En hoe kies je de zorgverzekering die het beste bij jou past? We hebben alle tips voor je op een rijtje gezet om de beste zorgverzekering in 2021 te vinden.

Basisverzekering

De basisverzekering is voor iedereen in Nederland verplicht. Er zijn drie hoofdverzekeringen: restitutiepolis, combinatiepolis en naturapolis.

Bij een naturapolis is de keuzevrijheid beperkt, omdat de zorgverzekeraar contracten heeft met zorgaanbieders. Alleen voor deze zorg kunt u bij deze aanbieders terecht. Een restitutiepolis geeft u meer keuzevrijheid doordat u factureert en vervolgens declareert bij uw zorgverzekeraar. Als er geen contract tussen de verzekeraar en de dienstverlener is, dan betaalt u vaak een deel van de kosten zelf.

Eigen risico

Een zorgverzekering heeft vaak een eigen risico. U kunt bij sommige verzekeraars het eigen risico verhogen of lager maken tot het minimum. Als u het eigen risico verhoogd, dan wordt uw premie verlaagd. Denk je dat je in veel aandacht nodig hebt? Dan is het niet verstandig om het eigen risico te verhogen. Verwacht u volgend jaar weinig zorguitgaven uit het basispakket? Dan is het misschien interessant om uw eigen risico te verhogen.

Aanvullende verzekering

Wanneer kiest u voor een aanvullende verzekering? Een aanvullende verzekering is een zorgverzekering die bepaalde zorg buiten de basisdekking vergoedt. Bijvoorbeeld voor een tandarts, fysiotherapeut en alternatieve geneeswijzen. Verwacht je deze zorg nodig te hebben? Dan kan het verstandig zijn om voor een aanvullende verzekering te kiezen. Als je al een aanvullende verzekering hebt, is het verstandig om de veranderingen te controleren in het pakket. Krijg je dezelfde vergoeding en kun je terecht bij dezelfde dienstverlener?

Premium- en polisvoorwaarden

Voor sommige zorgverzekeraars zullen de premies volgend jaar stijgen, terwijl andere zullen dalen. Beleidsvoorwaarden veranderen ook in veel gevallen. Kiest u voor dezelfde verzekering als vorig jaar? Het is dan mogelijk dat bepaalde hulp niet wordt terugbetaald wat eerst wel werd uitbetaald. Veel mensen gaan trouwens wel meer premie betalen omdat de collectiviteitskorting verlaagd wordt.