Ooit nagedacht waar je honing vandaan komt?

Honing kopen is iets wat we allemaal wel eens doen maar hoe vaak heb je nagedacht over hoe de honing gemaakt wordt of waar het vandaan komt? Honing wordt al duizenden jaren door mensen gecultiveerd. Wetenschappers hebben grottekeningen gevonden in Spanje van mensen die honing oogsten. Dus het oogsten van honing is één van de oudste beroepen in de wereld. En voor goede redenen. Honing is heerlijk zoet en sommige mensen kunnen niet eens zonder honing. Ze stoppen het in alles wat ze maar kunnen: thee, toetje, etc. De meeste honing wordt geproduceerd in China en Europa waar de kunst van goede honing maken al millennia lang verfijnt wordt.

Een geëerde traditie

Wanneer je tegenwoordig in een honingwinkel wat honing koopt sta je misschien er bij stil hoe een eervol beroep het vroeger was in middeleeuwse tijden. De monniken in de donkere eeuwen van Europa hebben al die tijd het oogsten honing gedaan omdat niemand anders het kon doen. Honing is een luxe product en na het val van het Romeinse rijk was het nogal moeilijk om honing te gaan verbouwen terwijl je eerst maar in leven moet blijven. De monniken daarentegen waren beschermd tegen zulk geweld. De meeste Europeanen durfden niet monniken te belagen op de straffe des doods.

Maar de grootste exporteur heeft weinig geschiedenis

Maar de grootste exporteur van honing heeft niet zoveel verhalen over honing als de Europeanen. China is het land dat de meeste honing exporteert in de wereld en toch kunnen wetenschappers maar heel weinig geschiedenis vinden over de Chinese bijen traditie. Het grootste gedeelte bestaat alleen maar uit anekdotes en korte samenvattingen. Pas wanneer de Europeanen in de 18e eeuw uitgebreid honing gaan produceren begint men verslag te doen over de Chinese geschiedenis in het produceren van honing. Dat is toch wel een klein beetje zonde en iets wat nooit meer goed kan worden gemaakt. Hadden de Chinezen nou maar boeken geschreven over hoe ze honing produceren. Dan waren we veel verder als mensen.