Kattenluiken: Verschillende soorten en leren omgaan met een kattenluik

Sommige katten vinden het niet erg om altijd binnen te blijven. Ze weten niets beters of zijn echte huismussen. Veel katten zijn echter ook graag buiten. Als jouw kat het liefst veel buiten is, is het het gemakkelijkst als ze door het kattenluik in en uit kunnen lopen. Maar dit gebeurt niet automatisch. Wat voor soorten kattenluiken zijn er? Hoe leer je een kat een kattenluik gebruiken?

Net als mensen hebben dieren frisse lucht nodig. Dit is goed voor hun sociale ontwikkeling en hun lichaam. Op straat ontmoeten ze andere katten, wat hen dwingt om bepaald gedrag te ontwikkelen. Ze hebben ook een geweldige plek om te spelen en rennen. Als je voor de kat elke keer de deur moet openen en sluiten, is dat erg vervelend. Zeker als je veel vanuit huis werkt of minder mobiel bent. Om dit te voorkomen kan je een kattenluik plaatsen. De meeste kattenluiken zijn gemaakt van hout, maar er kan ook in glas een kattenluik worden geplaatst.  

 Verschillende soorten kattenluiken

Er zijn verschillende soorten kattenluiken. De meeste verkochte kattenluiken werken met een magneet. De klep met magneet opent onder druk en sluiten automatisch. Dit luik is niet duur en geeft ook minder tocht in huis. Het luik is erg handig als er maar weinig andere katten in de buurt wonen. Er is ook een kattenluik met chip verkrijgbaar of een kattenluik met infrarood.

Laat de kat wennen aan het luik

De kat is niet gewend om door het luik te lopen. Hij is eraan gewend dat je de deur opent en hem naar buiten laat. Er is geen “beste manier” om een kat hierin te trainen. Alle katten zijn verschillend. Je kunt het luik met jouw handen openen. Houd touw of snoep vast aan de andere kant van het luik. Katten zullen proberen door een luik te gaan. De ene kat zal minder bang zijn dan de andere. Herhaal dit meerdere keren, oefenen zal tot perfectie leiden!