Met een eigen compostbak kun je groente-, fruit- en tuinafval zelf composteren. De compost kun je daarna zelf weer gebruiken in je eigen tuin. In dit artikel vertellen we je meer over een compostbak maken.
Wat is composteren?
Met composteren zet je organisch afval om in compost. Schimmels en bacteriën breken het materiaal af en verteren het, waardoor het omgezet wordt in voedzame compost. Deze compost kun je daarna weer gebruiken als voedingsstof voor planten, struiken en bomen in je tuin.
Wat is een compostbak?
In een compostbak verzamel je al je groente-, fruit- en tuinafval om het daar te laten composteren. Hierbij is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende zuurstof aanwezig is en de vochtigheidsgraad en temperatuur goed zijn, zodat de bacteriën en schimmels hun werk goed kunnen doen. Als dit niet op orde is, zal het afval niet composteren maar juist verrotten.
Wat zijn de voordelen van een compostbak?
De belangrijkste voordelen van een compostbak zijn:
- De compost kun je gebruiken als voedingsstof voor beplanting in je eigen tuin, border of moestuin.
- Met je eigen composthoop ben je er zeker van dat er geen bestrijdingsmiddelen in de compost zitten.
- Door gebruik te maken van je eigen afval voor het maken van compost, bespaar je kosten.
- Het is beter voor het milieu, omdat je afval op een natuurlijke wijze verwerkt.
Wat kan er allemaal in een compostbak?
Eigenlijk kunnen alle natuurlijke en organische materialen in een compostbak. Denk bijvoorbeeld aan zaken als:
- Snoeiafval en ander tuinafval zoals grasmaaisel en bladeren
- Takken
- Stro
- Koffiedik
- Bladeren van groente
Zaken die je beter niet in een compostbak kunt gooien zijn gekookt en gebakken eten, brood, beschimmelde producten, zieke planten en honden- of kattendrollen.
Daarnaast is het belangrijk dat je zorgt voor een goede verhouding tussen bruine en groene materialen. Voorbeelden van bruin materiaal zijn droge bladeren en dorre takken, deze zorgen voor structuur en voldoende zuurstof in de compostbak. Voorbeelden van groen materiaal zijn groente- en tuinafval en grasmaaisel, materialen die veel vocht en voedingsstoffen bevatten. Zorg er ten alle tijde voor dat het vochtgehalte in balans is, teveel vocht zorgt ervoor dat de materialen gaan rotten en te weinig vocht zorgt er juist voor dat de materialen niet verteren.