Cortenstaal is ook te bewonderen buiten de VS

Terwijl cortenstaal eerst alleen massaal in de architectuur werd gebruikt in de VS, wordt het tegenwoordig overal op de wereld gebruikt door getalenteerde ontwerpers en architecten om prachtige kunstwerken en gebouwen te maken. Hieronder zijn de mooiste gebouwen van cortenstaal te vinden en je hoeft niet naar de VS om ze te bewonderen.

Israëlisch designmuseum

Het Design Museum van Holon in Israël, ingehuldigd in 2010, kostte maar liefst 11 miljoen euro. Maar het resultaat is het geld helemaal waard. De museumstructuur nodigt ons uit om rond te dwalen en doet hoofden draaien met zijn gewelfde buitenmuur. Als je nog eens een bezoek brengt aan Tel-Aviv, plan dan een omweg naar Holon en breng wat tijd door in het Design Museum, een lust voor het oog en de perfecte manier om Israëlische topontwerpers te ontdekken.

Zendmast in Leeds

De gigantische zendmast in Leeds is ook gemaakt uit cortenstaal. Het gebouw heeft 240 studentenwoningen, kantoren en leslokalen. Los van het feit dat de zendmast het coolste gebouw op de Beckett University-campus is, is de zendmast ook een geweldige aanvulling op de skyline van Leeds. Als kers op de taart heeft het in 2010 de ‘Best Tall Building in the World’ Award ontvangen. Daarnaast zijn er nog vele andere internationale en nationale prijzen gewonnen door de getalenteerde architecten van Feilden Clegg Bradley Studios die dit prachtige gebouw hebben ontworpen.

Infoversum

In ons eigen land is ook een prachtig gebouw waarin cortenstaal is verwerkt. Het Groningse Infoversum is een kolossale koepelbioscoop die omheind is door hoge wanden van cortenstaal die ringen om de koepel heen vormen. Het initiatief voor het ontwerpen van het gebouw en het ontwerp van het Infoversum kwam van de Groninger hoogleraar astronomie Edwin Valentijn. Maar het daadwerkelijke ontwerp werd gemaakt door Jack van der Palen van Architectengroep Archiview. Een ander leuk feitje over het Infoversum is dat het bij Kerst versierd wordt met 6.000 kerstlampjes en daarmee de grootste kerstbal ter wereld is.