Alles wat je moet weten over het inschakelen van een gerechtsdeurwaarder

Alles wat je moet weten over het inschakelen van een gerechtsdeurwaarder

Een gerechtsdeurwaarder inschakelen kan in het eerste opzicht een lastige en spannende taak lijken. Het is nooit leuk om te maken te hebben met een huurder die niet wil betalen. Wanneer je hier zelf niks aan kan doen omdat er niet wordt geluisterd, is het toch verstandig om een gerechtsdeurwaarder in te schakelen. Maar hoe werkt dit precies? En waar moet je rekening mee houden?

De eerste stap

Het inschakelen van een gerechtsdeurwaarder begint met het starten van een rechtszaak. Hierbij stap je naar de rechter en onderbouw je waarom de huurder moet betalen. Wanneer de rechter het hiermee eens is, kan er een gerechtsdeurwaarder worden ingeschakeld. Dit kan je doen door een afspraak te maken bij een gerechtsdeurwaarderskantoor.

Wat kan een gerechtsdeurwaarder doen?

Een gerechtsdeurwaarder gaat ervoor zorgen dat jij als verhuurder en schuldeiser het geld krijgt wat je verdient. Dit kan hij op meerdere manieren aanpakken om dat voor elkaar te krijgen. Gerechtsdeurwaarders hebben wettelijke toestemming gekregen om acties te ondernemen bij het innen van geld die alleen zij mogen uitvoeren.

Acties die een gerechtsdeurwaarder onderneemt

Gerechtsdeurwaarders mogen dus verschillende acties ondernemen bij het innen van geld voor een schuldeiser. Dit doen zij doorgaans door het opstellen van een dagvaarding, waarbij de schuldenaar voor de rechter moet verschijnen. De rechter legt de schuldenaar een plicht op om te betalen.

Daarnaast kan de gerechtsdeurwaarder ook beslag leggen op goederen en onroerende zaken binnen het huis van de schuldenaar. Vaak zet dit schuldenaren aan tot betaling, omdat zij bijvoorbeeld geen toegang meer hebben tot hun auto, hun laptop moeten afgeven of niet meer bij hun bankrekening kunnen.

Ook kan een gerechtsdeurwaarder, wanneer de rechter hiermee instemt, spullen van de schuldenaar verkopen wanneer zij het te betalen bedrag niet beschikbaar hebben. Het geld wat de goederen opleveren, krijg jij als schuldeiser.

Betrouwbaarheid

Gerechtsdeurwaarders opereren onder streng toezicht. Dit toezicht wordt uitgeoefend door het Bureau Financieel Toezicht. Het bureau zorgt ervoor dat de deurwaarders op een eerlijke en legale manier acties ondernemen en interventies inzetten.